Saturday, March 7, 2009

Inedit

In cautarea unui spatiu pentru organizarea unei serii de evenimente pe tema dezvoltarii durabile, unul dintre colegii mei a venit cu o propunere.... mai altfel, cum ne place noua.

Un loc neobisnuit, cu principii etice si dedicat protectiei mediului. Situat pe malul canalului Saint Martin, Le Comptoir Général a fost creat in scopul de a gazdui evenimente organizate de antreprenori sociali, companii responsabile si, in general, de orice fel de structuri care promoveaza o dezvoltare mai umana, mai "durabila" (traducere nefericita din engleza a termenului "sustainable"!).

Le Comptoir Général este primul spatiu "verde" dedicat organizarii de evenimente la Paris. El a fost renovat si transformat in asa fel incat impactul sau asupra mediului sa fie cat mai redus cu putinta. Cuvintele cheie: refolosire si recuperare.

Bun, environmentally friendly, parca am mai auzit si prin alte parti, dar ce are acest loc atat de special? Cateva imagini ar putea sa te lamureasca pe loc, dar mi se pare ca ideea din spatele acestui concept merita sa fie putin dezvoltata.

Deschiderea catre lume, obiectele adunate parca din alt spatiu si timp, vegetalul, lumina naturala stau la baza crearii acestu spatiu inedit. Uneori rascolitoare, mereu poetica, atmosfera de aici reda o viziune diferita asupra lumii si te face sa-ti pui cateva intrebari cu privire la modelul (impus? acceptat? necontestat? incontestabil?!) in care traim.

Responsabilitate ecologica si sociala. Din nou concepte cheie. Nu cele mai usor de digerat.

Cu ecologia parca e mai simplu: reducerea impactului asupra mediului inconjurator - metode exista destule, mai trebuie doar ceva bunavointa. La Comptoir Général se foloseste cat mai mult posibil lumina naturala (spatiul a fost construit in asa fel incat sa permita exploatarea la maxim a acestei resurse naturale gratuite). Consumul de energie este rationalizat: sunt preferate becurile cu consum redus si energia fotovoltaica - solara adica. Apa de ploaie e colectata si refolosita - cu ea te speli pe maini la robinetele din baie, de exemplu.




Se acorda o atentie deosebita consumului, de orice fel: sunt preferate evident produsele bio, ca si cele reciclabile sau reciclate, de provenienta locala si de sezon; e evitat consumul speciilor pe cale de disparitie. In ceea ce priveste deseurile: se incearca bineinteles limitarea lor, dar cum producerea de deseuri e inevitabila, ele sunt sortate si reciclate.

Mai mult decat atat, cei de la Le Comptoir Général se straduiesc sa promoveze aceste valori la nivelul opiniei publice, dar si al personalului propriu. Sunt incurajati si favorizati organizatorii de evenimente care tin cont de aceste criterii.

Responsabilitate sociala: ideea de a aduce un plus de valoare comunitatii. Dincolo de asigurarea unor conditii de colaborare echitabile si constructive, Le Comptoir Général urmareste sa sprijine initiativele structurilor care prezinta un proiect de utilitate publica (prioritate pentru rezervarea salii si tarife reduse).

Pe scurt: evenimente ecologice si inovante. Bun venit la Comptoir Général.








Primii pasi in acest loc iti creeza o stare ambigua. Candelabre vechi acoperite de praf, tencuiala scorojita, parchet uzat, cateva plante salbatice care par a vrea sa puna stapanire pe istoria acestui loc. Candva poate sediu de ambasada sau de palat prezidential. Timpul a sters aproape toate amintirile. Singurele indicii ramase sunt cateva urme de tablouri pe pereti - martori ai unui alt timp.




Mobilierul e, dupa cum se vede, si el neobisnuit. Adio fotoliilor din piele neagra. Scaunele de lemn provin din scolile de altadata. Si nu intamplator. Pentru ca ideile care circula intre acesti pereti joaca un rol deloc de neglijat in "educatie".

Stil (voit) rustic (rudimentar?). Asigurarea confortului trece pe alt plan,; ideea e de a favoriza comunicarea, interactiunea, invatarea la toate nivelurile, fara diferente intre voluntarul intr-o asociatie si marele sef de multinationala. Toti construiesc impreuna. Cu modestie si respect (fata de celalalt si fata de tot ceea ce ne inconjoara).




In ziua de azi se vorbeste despre "dezvoltare durabila" cu referire la te miri ce. Cei de la Comptoir Général cred ca a se dezvolta "durabil" incepe in primul rand prin a nu (re)nega ceea ce a durat deja mult timp.





Oricat ar parea de diferite si poate chiar ciudate, toate elementele ce compun acest decor se armonizeaza intr-un patchwork coerent si cu personalitate.

*Dezvoltare durabila: concept ce defineste o crestere economica prin care este asigurat un nivel corespunzator de bunastare nu numai pe termen scurt sau mediu, ci si pe termen lung. Dezvoltarea este durabila daca raspunde necesitatilor curente ale societatii, fara a le compromite pe cele ale generatiilor viitoare.

Pe scurt: dezvoltare economica ce respecta principiile de protectie a mediului si de echitate sociala (triplul echilibru intre om, planeta si profit).

*Responsabilitate sociala: aplicarea principiilor de dezvoltare durabila la nivelul intreprinderilor.

Responsabilitatea sociala a companiilor este angajamentul continuu asumat de catre companii de a avea un comportament etic si de a contribui la dezvoltarea economica, imbunatatind, in acelasi timp, calitatea vietii angajatilor si familiilor acestora, a comunitatilor locale si a societatii in general.



1 comment:

  1. Incepe sa se dezvolte si pe la noi conceptul asta de dezvoltare durabila, dar suntem inca departe am impresia. Ar fi interesanta o comparatie poate. Sau mai multe amanunte despre ce se intampla pe-acolo, pentru ca e un blog despre Paris totusi.

    ReplyDelete