Thursday, June 18, 2009

Unde lucrez eu

Continuare la postul de ieri, poate reusesc sa fiu mai limpede. Vreau de mai mult timp sa povestesc, dar am tot asteptat sa fie gata noul site. Nu e gata inca, insa dupa o lunga discutie prin telefon cu tatal meu, m-am convins ca trebuie sa fac un efort si sa explic mai clar cu ce ma ocup.

Asadar: firma cu care lucrez (da, "cu", si nu "la care") se numeste la green team.

1. In primul rand, se impune o explicatie a numelui: e un joc de cuvinte, o combinatie franceza-engleza cu referire la celebra "dream team" (stiti voi, echipa de basket americana care a castigat medalia de aur la Olimpiada din '92) si "green", cuvant foarte la moda si folosit chiar in exces in tot ceea ce are legatura cu mediul, dezvoltarea durabila, responsabilitatea sociala corporativa si lista poate continua. Totul trebuie sa fie "green", v-ati prins. Atat de green incat majoritatea abuzeaza de folosirea acestui termen, de unde conceptul de "greenwashing". Numele se vrea deci putin ironic. "La" e articolul din limba franceza, evident (nu fac pe desteapta, dar mai sunt oameni care nu au invatat franceza).

2. la green team e un proiect initiat in 2007 de catre doua persoane cu o viziune diferita asupra modalitatilor de dezvoltare, de colaborare si de comunicare. La inceput bazat exclusiv pe relatiile informale dintre membri si pe mijloacele de colaborare web 2.0, proiectul incepe sa se contureze la sfarsitul lui 2008 prin organizarea unui eveniment de prezentare a conceptului in scopul extinderii lui.

3. Conceptul: punerea in comun de resurse, cunostinte, competente, instrumente, dorinte si ambitii dintre cele mai diverse, prin constiturea unei retele nationale de consultanti independenti in dezvoltare durabila/ responsabilitate sociala corporativa, reuniti sub o marca puternica.

4. Organizare: aceasta retea - informala la inceput - a luat forma unei societati in luna aprilie. Constituirea structurii juridice a fost un pas important, pe care nu toti au fost pregatiti sa il faca. Cei 8 fondatori, printre care ma numar si eu, si-au asumat riscul de a incerca sa construiasca un nou model de firma.

Ma explic: statutul juridic ales se numeste SCOP, in franceza "Société Coopérative de Production". Stiu ca suna comunist, si da, organizarea cooperativa a fost initial conceputa pentru taranii agricultori. De atunci insa a mai evoluat, si astazi exista din ce in ce mai multe firme care se creeaza pe baza acestui statut. Motivul este unul extrem de simplu: este cea mai democratica forma de organizare a unei societati:

- Firma apartine salariatilor sai, care devin in acelasi timp asociati.
- Toti asociatii au drepturi egale de vot, indiferent de numarul de parti sociale detinute.
- Conducerea este aleasa prin vot si poate fi inlocuita oricand tot prin vot majoritar.
- Management transparent, participativ.

De ce aceasta alegere? Pentru ca avem datoria de a pastra coerenta intre discursul pe care il tinem, imaginea pe care o afisam si propria noastra activitate. Si trebuie sa fim exemplari, domeniul de activitate ne-o impune.

5. Apropo de domeniul de activitate: servicii in dezvoltare durabila. Mai exact: consultanta, traininguri, studii, cercetari, conferinte si alte evenimente dedicate publicului.

6. Modelul se vrea unul viabil, adaptabil si exportabil. Pana acum, este cel care raspunde cel mai bine criteriilor de dezvoltare durabila: viabilitate economica, respectarea mediului si echitate sociala. Cele trei aspecte ce stau la baza conceptului si necesita a fi armonizate prin adaugarea unui al patrulea, si anume guvernanta.


2 comments:

  1. foarte interesant. sa stii ca abia acum inteleg ce imi povesteai in Mai la Paris :D
    si deci - cine se ocupa de guvernanta? sau am ghicit deja? :)

    Bafta La Green Team :)

    ReplyDelete