Sunday, April 5, 2009

Avanpremiera de film la UNESCO

Vineri seara am fost invitata la lansarea in avanpremiera a unui film la sediul UNESCO din Paris.

Nous resterons sur Terre (Vom ramane pe Pamant) - un film ce m-a facut sa-mi pun (din nou!) cateva intrebari.

M-am tot gandit daca sa-l comentez mai mult, dar cred ca mai bine te las pe tine sa judeci. Am trecut de faza de soc in fata unor filme documentare alarmiste. Dar am ajuns intr-o etapa in care soarta Planetei a devenit cu adevarat secundara. Daca pana mai ieri eram preocupati de salvarea delfinilor, azi ar trebui sa ne gandim la viitorii nostri copii, pentru ca specia cea mai amenintata cu disparitia este chiar specia umana. Planeta pe care o vom distruge se va regenera singura; ii va lua mult timp, dar ea poate supravietui. Noi, nu.

Decat bineinteles daca ne trezim la timp si ne reevaluam modul de viata. Mai avem aproximativ un deceniu pentru asta.



Protagonist: Planeta Pamant

In rolurile secundare:

Wangari Maathai,Premiul Nobel pentru Pace in 2004, prima femeie de origine africana detinatoare a unui doctorat, fondatoare a Green Belt Movement, cel mai important proiect de reimpadurire in Africa.

Inca mai avem de ales, stim ce avem de facut!

Mihail Gorbaciov,ultimul presedinte al Uniunii Sovietice, ales omul anului de Time Magazine in 1987, omul deceniului in 1989, si detinator al premiului Nobel pentru pace pentru contributia sa la stoparea razboiului rece; fondator al Green Cross International.

Trebuie sa facem ceva. E absolut necesar pentru noi toti: indiferent de tara in care traim, indiferent de nationalitate, de cultura sau de religie.

James Lovelock, om de stiinta britanic devenit celebru in urma publicarii "ipotezei Gaia", conform careia Pamantul trebuie considerat drept un organism viu, descoperitor al relatiei dintre activitatile umane si gaura din stratul de ozon.

Daca mai continuam in acest fel, in curand vom atinge un prag dincolo de care orice schimbare va deveni ireversibila.

Edgar Morin, sociolog, antropolog si filozof francez, autor a numeroase lucrari cu privire la destinul omului in fata crizei ecologice.

Criza ne demonstreaza ca ideile universal acceptate cu privire la bunul mers al societatii nu mai sunt valabile. Aceste idei trebuie inlocuite, avem nevoie sa inventam.

Cateva fragmente:














PS: Nu sunt vreo ecologista convinsa, nici pe departe, dar ma intereseaza modul in care traiesc. Sunt constienta ca inca fac multe greseli, dar ma straduiesc sa ma ameliorez.

No comments:

Post a Comment