Sunday, February 8, 2009

Meniu pentru o zi de iarna

Avertisment: Nerecomandat sub nicio forma persoanelor care tin sau si-au propus sa tina un regim... (Eu nu-mi mai propun, dar dupa experienta asta ar fi trebuit sa nu mai mananc nimic cel putin o saptamana.)

La invitatia unui prieten gurmand, am testat de curand un meniu "frantuzesc" cel putin hipercaloric. Sa nu mai zica nimeni ca romanii au o ... "cuisine" prea grea, prea grasa, prea putin rafinata etc. Cum arata acest meniu "fin": en entrée - o delicioasa raclette , urmata de... o fondue... clasica, adica pe baza de branza, insotita de una ceva mai deosebita, pe numele ei "fondue bourguignonne" (explicatii imediat). Stropite bineinteles din belsug cu un Bordeaux ...rosu.



OK, patru persoane pe doua fondue, nimic mai anormal, avand in vedere ca aceasta specialitate culinara se serveste in grup... Dintr-una intr-alta insa, m-am mai trezit cu inca doua astfel de "exemplare" pe masa - si inca o sticla de vin, se putea altfel? Totul s-a consumat aproape fara probleme. Ceva de genul "hai sa terminam odata, macar sa fim linistiti". Linistita asa cum eram eu, spre miezul noptii se apropie momentul desertului. Pffff ce sa fie, ce sa fie... pai o fondue au chocolat, ce altceva?! Si gata, meniul se termina aici, nu de alta, dar se inchide restaurantul.

Care restaurant se afla pe undeva pe langa Panthéon, pe o straduta (42, rue de la Montagne Sainte Geneviève) si se numeste L'Etoile du Berger, in caz ca ajungi pe la Paris si ti se face pofta. Ambianta cu adevarat relaxata, oameni simpatici, chelneri si mai si (poate si datorita faptului ca erau chiar proprietarii) si o pisica neagra aducatoare de... un apetit sanatos, se pare!



Meniu

Entrée: Raclette

Racleta are la baza o branza speciala care se incalzeste si se mananca impreuna cu cartofi fierti, mezeluri, diverse legume proaspete sau murate... pe scurt, se poate manca mai cu orice, in functie de preferinte! Libertate totala.

In restaurante se foloseste de obicei un dispozitiv ca cel din imaginea alaturata, branza fiindu-ti servita deja topita pe farfurie.

Eu insa prefer o alta varianta, mult mai interesanta, mai haioasa si chiar mai gustoasa: racleta "de apartament", care se asaza in mijlocul mesei pentru ca fiecare sa-si poata prepara singur branza si sa o poata combina direct cu diversele garnituri.

Ea arata asa:







Plat: Fondue Savoyarde + Fondue Bourguignonne






Prima: Branza topita la foc mic (Comté, Beaufort...) preparata dupa diverse retete cu vin, usturoi, mirodenii... in care se inmoaie bucati de paine, cartofi fierti, legume, mezeluri (ca la raclette) cu ajutorul unor furculite speciale.

A doua: Recipientul care se asaza pe foc contine ulei, in care se prajesc bucatelele de carne de vita cruda. Se serveste cu o varietate de sosuri dulci sau picante.

Tip: Amestecul dintre carnea prajita si branza topita e delicios, recomand!


Dessert: Fondue au chocolat

Comentariile sunt de prisos.





1 comment:

  1. ma omori..yami yami...delicios...si tocmai ce m-am apucat de dieta...o sa adaptez reteta intr-o seara..da-o naiba de dieta..:))) mai e timp pana la vara...pupik Gilda

    ReplyDelete